10 C
Amsterdam

Israëlische president bezoekt Erdogan

Lees meer

De Israëlische president Isaac Herzog is vandaag en morgen op bezoek in Turkije. Inzet is om de diplomatieke banden te herstellen.

De Turkse president Erdogan heeft gezegd dat het staatsbezoek een ‘nieuw tijdperk’ zal inluiden, en dat Israël en Turkije bijvoorbeeld kunnen samenwerken om Israëlisch aardgas naar Europa te transporteren. Europa importeert veel gas uit Rusland, maar vanwege de Russische invasie van Oekraïne is Russisch gas nu omstreden.

De banden tussen Israël en Turkije waren lange tijd goed, omdat Turkije een van de weinige islamitische landen was die normale diplomatieke betrekkingen met de staat Israël onderhield. Onder president Erdogan werd echter alles anders, omdat hij Hamas steunt, de strijdgroep die de Gazastrook bestuurt. In 2010 vielen Israëlische militairen de Gaza Freedom Flotilla aan, die hulpgoederen vervoerde voor Gaza. Hierbij kwamen tien Turkse burgers om het leven.

Erdogan echter heeft onlangs zijn buitenlandse beleid drastisch herzien. Hij zoekt nu toenadering tot zijn vijanden. Behalve met Israël wil de Turkse president ook de diplomatieke betrekkingen met Armenië normaliseren.

- Advertentie -