17.1 C
Amsterdam

Israëlische rechter spreekt agent vrij van doodslag Palestijnse man

Lees meer

Een Israëlische rechtbank heeft deze week een politieagent vrijgesproken, die drie jaar geleden een autistische Palestijnse man doodschoot in het bezette Oost-Jeruzalem. De agent werd beschuldigd van roekeloze doodslag, maar volgens de rechtbank was het zelfverdediging.

De Arabische nieuwszender Al Jazeera bericht dat de dood van de 32-jarige Eyad al-Hallaq wordt vergeleken met de moord op George Floyd in 2020 in de Verenigde Staten. In beide gevallen ging het om excessief politiegeweld tegen een onschuldige man uit een minderheidsgroep.

De Israëlische rechtbank was echter op de hand van de politieagent. Het zou gaan om een tragische vergissing, en de agent zou hebben gehandeld in een fractie van een seconde tijdens een gevaarlijke situatie. De agent handelde volgens de rechtbank ‘te goede trouw’ toen hij Al-Hallaq doodschoot, omdat de politieman meende dat hij de aanvaller was.

De familie van Al-Hallaq had al langere tijd kritiek op het Israëlische onderzoek naar de dood. Toen de rechter de verdachte vrijsprak, verliet de moeder van het slachtoffer huilend de zaal. ‘Ik stond hysterisch te schreeuwen in de rechtbank na de beslissing’, vertelde ze naderhand aan Al Jazeera. Ze voelde dat haar zoon ‘opnieuw werd vermoord’

- Advertentie -