Een Israëlische rechtbank heeft een politiebevel vernietigd dat drie joden de toegang tot het gebied rond de Al Aqsa-moskee ontzegt. De drie hadden op dit terrein gebeden, wat in strijd is met de afspraken tussen Israël en de moslimautoriteiten.
Volgens de rechter gaven de drie biddende joden ‘geen aanleiding tot bezorgdheid over schade aan de nationale veiligheid, openbare veiligheid of individuele veiligheid’, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.
Het bezwaar van de Israëlische politie, dat de drie met hun acties de openbare orde hadden verstoord, spreekt de rechter tegen.
De Al Aqsa-moskee in Oost-Jeruzalem is de op twee na heiligste plek van de islam. Tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverde Israël Oost-Jeruzalem op Jordanië. Volgens de overeenkomst uit 1967 mogen niet-moslims het Al Aqsa-complex tijdens bezoekuren betreden, maar is het hen verboden er te bidden. Joden mogen bidden bij de Klaagmuur eronder.
Dagelijks trekken tientallen radicale joden zich niets van het verbod aan, aldus al Jazeera, wat leidt tot religieuze spanningen. De Al Aqsa-heuvel, die moslims Haram al-Sharif noemen en joden de Tempelberg, is ook voor joden een plek van belang omdat hier tot na 70 na Christus een joodse tempel stond.
De uitspraak van de rechter is de zoveelste klap in het gezicht van de Palestijnen. Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, noemt de rechterlijke uitspraak ‘een zware aanval op de historische status quo’ en ‘een flagrante provocatie van het internationaal recht’.
De uitspraak komt op een bijzonder moment, namelijk een week voordat extreemrechtse Israëliërs hun jaarlijkse vlaggenmars door de Oude Stad zullen houden ter gelegenheid van de verovering van Oost-Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog.