16.8 C
Amsterdam

Israëlische spionagechef zette ICC al jaren onder druk

Lees meer

De voormalige directeur van de Israëlische geheime dienst (Mossad), Yossi Cohen, zou een aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) heimelijk onder druk hebben gezet om het onderzoek naar Israëlische oorlogsmisdaden op te schorten. Zo heeft the Guardian onthuld op basis van verklaringen van anonieme Israëlische bestuurders.

De aanklager van het Internationaal Strafhof, Fatou Bensouda, zou in een serie ontmoetingen met het hoofd van de Israëlische geheime dienst onder druk zijn gezet om af te zien van het onderzoek naar Israëlische oorlogsmisdaden.

Het ICC deed al sinds 2021 onderzoek naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in bezette Palestijnse gebieden. Vorige week cumuleerde dit in een verzoek om een arrestatiebevel – van Hamas-kopstukken, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de minister van Defensie Yoav Gallant.

In afgelopen jaren heeft Cohen zich persoonlijk met de zaak bemoeid. Dit zou zijn geautoriseerd door ‘seniore’  bestuurders uit Israël, omdat het Hof een bedreiging zou vormen voor Israëlisch militair personeel, aldus een anonieme Israëlische bestuurder die the Guardian heeft gesproken.

Volgens een andere Israëlische bestuurder zou Bensouda ingekapseld moeten worden om haar uiteindelijk te laten werken voor Israëlische belangen. Weer een andere bron vertelt dat Cohen destijds heeft geopereerd als Netanyahu’s ‘officieuze loopjongen’.

The Guardian heeft binnen het Internationaal Strafhof navraag gedaan naar de druk die vanuit Israël is uitgeoefend. Vier bronnen binnen het Hof bevestigen dat Bensouda onder druk is gezet, en dat zij daar melding van heeft gemaakt aan een kleine groep van seniore ICC-aanklagers.

Hoogleraar internationaal strafrecht Göran Sluiter vertelde vorige week bij Buitenhof dat de kans groot is dat er ook een daadwerkelijk arrestatiebevel wordt uitgevaardigd tegen de Israëlische premier en minister van Defensie.

- Advertentie -