14.2 C
Amsterdam

Istanbul: geen Pride meer, wel mars tegen ‘homolobby’ – met staatssteun

Lees meer

Gisteren werd in Istanbul een mars voor ‘familiewaarden’ en tegen de ‘LHBTI+-lobby’ georganiseerd. De Turkse mediawaakhond steunde de promotievideo van de mars, meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

Tijdens de demonstratie, die uitmondde op een groot plein, zei de islamistische prediker Abdurrahman Uzun (foto): ‘Onze mensen weten dat onze rode lijn de familie is. Vandaag is de lont ontstoken, deze gemeenschappen zullen zich de komende dagen in heel Turkije verzamelen.’

De Jeugdunie van Turkije, die de mars organiseerde, zei dat Turken zich moesten verzetten tegen de ‘corrupte aanval’ van LGBTI+, met evenveel furie zoals veel Turken zich in juli 2016 hadden verzet tegen de couppoging tegen president Erdogan.

‘Ze zullen LGBTI-clubs openen op universiteiten, we zullen niet toestaan ​​dat ze LGBTI opleggen aan universiteiten. Die clubs gaan we sluiten.’

Ex-model en actrice Tugce Kazaz zei dat de mars niet gericht was tegen homoseksuelen als mens, maar tegen de ‘LGBTI+-lobby’. Ze zei te vrezen dat kinderen worden geïndoctrineerd.

De Social Policy, Gender Identity and Sexual Orientation Studies Association, een Turkse queerbelangenvereniging, heeft een bezwaarschrift ingediend bij het de plaatselijke autoriteiten vanwege het toelaten van deze mars.

De vereniging roept alle Turkse politieke partijen op tot solidariteit, een oproep die alleen door de progressieve, pro-Koerdische partij HDP is gehonoreerd.

De vereniging herinnert Turken er ook aan dat de Pride-marsen nu al een aantal jaren verboden zijn in Istanbul en dat verschillende activisten worden vastgehouden en gemarteld.

- Advertentie -