14 C
Amsterdam

‘Italiaans-Franse ruzie bedreigt radicaal-rechtse eurofractie’

Lees meer

Het rommelt in de rechts-populistische en eurosceptische fractie Identiteit en Democratie (ID) in het Europees Parlement, melden bronnen aan de Europese nieuwssite EurActiv. De Franse rechts-radicale partij Rassemblement National van Marine le Pen zou vinden dat het Italiaanse Lega Nord te gematigd is geworden.

Volgens bronnen in de ID-fractie in het Europees Parlement wordt Lega Nord steeds meer een normale partij. ‘We zijn het nergens meer over eens’, aldus deze bronnen.

De afgelopen dertig jaar heeft Lega Nord zich ontwikkeld van een Italiaanse afscheidingspartij tot een anti-Europese partij. Maar nu Lega Nord samen met de pro-Europese premier Mario Draghi in de Italiaanse regering zit, pleit de partij niet meer voor uittreding maar voor meer macht voor lidstaten ónder de EU-paraplu.

Ook veroordeelde Lega Nord de Russische invasie van Oekraïne. Rassemblement National en Forum voor Democratie, twee andere partijen in de ID-fractie, hebben openlijke sympathie voor Poetin, als heeft Le Pen zich sinds de inval min of meer van hem gedistantieerd.

In reactie op de geruchten ontkennen ID-Europarlementariërs de ruzie.

De ID-fractie telt 65 leden. Lega Nord is met 23 zetels de grootste partij in de ID-fractie, daarna volgen Rassemblement National met zeventien zetels en Alternative für Deutschland met negen zetels. Forum voor Democratie heeft één zetel, Vlaams Belang heeft er drie.

- Advertentie -