14.1 C
Amsterdam

Italiaanse club Fiorentina voor één wedstrijd geschorst vanwege racistische spreekkoren

Lees meer

In de Italiaanse voetbalcompetitie Serie A heeft de club Fiorentina een voorwaardelijke schorsing van één wedstrijd opgelegd gekregen vanwege racistische spreekkoren. Als racistische incidenten zich binnen een jaar opnieuw voordoen, zal de schorsing van kracht worden en komt er een nieuwe sanctie bovenop. Zo meldt de nieuwssite Sportstar.

De racisten hadden het gemunt tegen de Servische Dusan Vlahovic en de zwarte spelers Moise Kean en Weston McKennie van Juventus.

Er is een piek in racistische incidenten in het Italiaanse voetbal met extreemrechtse groepen. In augustus gaf de VN-commissie ter bestrijding van racisme het Italiaanse voetbal symbolisch al een ‘rode kaart’.

Met name zwarte spelers hebben het zwaar te verduren met racistische Italiaanse fans die bananen op het veld gooien en oerwoudgeluiden maken. Verder worden voetballers uit de Balkan en Oost-Europa doorgaans uitgemaakt voor de Italiaanse versie van het scheldwoord ‘zigeuner’.

In Nederland had de Ajax-speler Brian Brobbey eerder dit jaar te maken met racisme. Hij werd door fans van FC Twente twee wedstrijden achter elkaar in de Grolsch Veste (Enschede) uitgemaakt voor ‘kankeraap’ en ‘kankerzwarte’.

- Advertentie -