12 C
Amsterdam

Italiaanse premier Meloni: EU-lidmaatschap Turkije staat niet op agenda

Lees meer

De Italiaanse premier Giorgia Meloni ziet geen been in de Turkse toetreding tot de Europese Unie. ‘Dit is niet aan de orde’, zei Meloni na de Navo-top in Litouwen. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

De Turkse president Erdogan hintte daar in Litouwen echter wel op. ‘Moge je mond honing eten’ zei hij in antwoord op een journalist die vroeg of ‘de EU-weg is geopend voor Turkije, nu Turkije groen licht heeft gegeven aan Zweedse toetreding bij de Navo’.

Hoewel die twee zaken apart lopen, meent Turkije met een verwijzing naar Oekraïne toch anders te worden behandeld. Zo zei Erdogan vorig jaar, een maand na de Russische invasie van Oekraïne, of Turkije aangevallen moet worden om ‘EU-lidmaatschap op de agenda te krijgen’.

Meloni heeft een dag na de Navo-top in Litouwen meteen korte metten gemaakt met die lang gekoesterde Turkse wens. ‘Als het aan mij ligt deze kwestie nog heel ver, we zien dit zeker niet als een prioriteit’, aldus Meloni.

De ultrarechtse Italiaanse premier is altijd ferme tegenstander geweest van een Turkse toetreding. ‘Turkije hoort historisch, geografisch en cultureel niet bij Europa’, zei ze twee jaar geleden als partijleider van de Broeders van Italië.

In 2021 organiseerde die partij een evenement genaamd ‘Erdogans Turkije’, waarin ze de Turkse president onder meer beschuldigde van ‘kolonisatie’ van het Europese continent door Turkse en islamitische arbeidsmigranten te stimuleren om ‘meer kinderen te maken’, aldus Duvar.

- Advertentie -