14.4 C
Amsterdam

Italië legt reddingsschepen aan ketting

Lees meer

De strenge vluchtelingenwet waarmee de Italiaanse premier Giorgio Meloni een eind wil maken aan de instroom van bootvluchtelingen, lijkt te werken. Reddingsboten mogen van de kustwacht niet uitvaren. Zo meldt Trouw.

Het reddingsschip Ocean Viking (dat vorig jaar 2300 mensen op zee heeft gered) ondervindt dat nu ook en ligt al twee weken aan de ketting. Het schip zou volgens de Italiaanse kustwacht van zijn route zijn afgeweken en mag tot vrijdag niet uitvaren en moet bovendien een boete van 3300 euro betalen.

‘We worden beschuldigd van het niet volgen van de orders van de kustwacht, maar de enige fout is dat we de wet van de zee hebben gevolgd’, zegt Alessandro Porro, de voorzitter van de SOS Mediterranee Italië.

Vorig jaar verdronken er meer dan drieduizend mensen op de Middellandse Zee en dat aantal zal ‘eerder stijgen dan dalen’, meldt Trouw op basis van de Oostenrijkse denktank International Centre for Migration Policy Development (ICMPD). Zij voorspellen dat, omdat er strengere Europese anti-migratiemaatregelen in aantocht zijn. ‘Mensen denken dat ze in de EU moeten zijn voordat die wetten hun intrede doen’, aldus Michael Spindelegger.

- Advertentie -