13.7 C
Amsterdam

Italië: Meloni prijst in oude video Assad, Hezbollah, Iran én Poetin

Lees meer

Een opgedoken tv-interview uit 2018 met Giorgia Meloni, de aankomende premier van Italië, zorgt opnieuw voor reuring. In het fragment bedankt ze de Syrische dictator Assad, de Libanese islamistische groepering Hezbollah, Iran én de Russische president Vladimir Poetin. De reden: door hen zouden christenen in Syrië zich veilig voelen en Kerstmis kunnen vieren.

De uitspraken van Meloni, die zegt op te komen voor christelijke waarden, zijn tegen het zere been van onder meer de Palestijnse auteur Rula Jebreal. ‘Ze verdedigt krachten die letterlijk genocide hebben gepleegd in Syrië’, meldt Jebreal op Twitter.

Assad presenteert zichzelf als een verdediger van christenen en andere religieuze minderheden tegen de overwegend soennitische rebellen die sinds 2011 vochten om hem omver te werpen. Onder de rebellengroeperingen bevonden zich ook jihadistische groeperingen. Met hulp van zijn bondgenoten Iran, Hezbollah en Rusland wist Assad in het zadel te blijven.

Meloni’s opmerkingen uit 2018 kwamen nadat Matteo Salvini, de toenmalige Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Hezbollah een terroristische organisatie noemde tijdens een bezoek aan Israël.

Diezelfde Salvini en zijn Lega-partij probeert nu samen met Meloni en haar partij Fratelli d‘Italia, de grote winnaar van de Italiaanse verkiezingen vorig weekend, en de partij van Silvio Berlusconi een radicaal-rechtse regering te vormen.

Salvini betuigde zich tijdens zijn loopbaan regelmatig als een vriend van Poetin. Maar Meloni heeft verzekerd dat haar nieuwe regering Oekraïne ‘volledig zal steunen’.

In uiterst rechtse milieus komt steun voor Assad en Poetin vaker voor. Zie ook Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet, die Meloni met haar verkiezingswinst heeft gefeliciteerd, in Assad een ‘verdediger van de christelijke wereld’ ziet en regelmatig de kant van Rusland kiest.

- Advertentie -