22.9 C
Amsterdam

Italië neemt hulpboten in beslag

Lees meer

De nieuwe Italiaanse regering van premier Giorgia Meloni wil boten die op de Middellandse Zee vluchtelingen helpen ‘minimaal’ voor twee maanden ‘confisqueren’. Zo meldt de Turkse nieuwssite Onlar.

Meloni zegt ‘standvastig‘ te zijn en ‘geen stap terug’ te doen wat betreft illegale immigratie. ‘Dit zal de veerdienst voor migrantensmokkelaars platleggen’, aldus Meloni. Volgens de Italiaanse regering vergemakkelijken de hulpschepen het werk van ‘mensensmokkelaars’. De hulporganisaties stellen dat ze mensen in nood helpen.

Onzin, vindt Meloni. ‘De tijden van illegale migratie en mensensmokkel zijn voorbij. Een Italië dat systematisch wegkijkt voor mensen die de wet overtreden bestaat niet meer’, aldus Meloni op haar Instagram-account.

Volgens de eerste vrouw van het land is het innemen van de boten door de Italiaanse overheid niet in strijd met internationale regelgeving. NGO-boten moeten bij het bieden van noodhulp gelijk terugkeren naar het vaste land, niet wachten ‘totdat de boot vol zit met migranten’.

- Advertentie -