9.5 C
Amsterdam

Italië: nieuwe onderminister in opspraak vanwege oude ‘nazi-foto’

Lees meer

De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft Galeazzo Bignami, een parlementariër van haar radicaal-rechtse partij Fratelli d’Italia, benoemd tot onderminister van Infrastructuur. Dat leidt tot de nodige ophef. In 2016 kwam Bignami in het nieuws toen een oude foto opdook waarop hij een armband met een hakenkruis draagt. 

De 47-jarige Bignami werd vorige maand voor een tweede termijn gekozen in het Italiaanse parlement. Bigmani is een hardliner, al bracht hij een tijd van zijn politieke carrière door in de meer gematigde partij Forza Italia van voormalig premier Silvio Berlusconi.

Eergisteren zei Bigmani in een verklaring dat hij zich ‘diep schaamde’ voor de foto’s. Hij veroordeelde krachtig ‘elke vorm van totalitarisme’. Hij noemde het nazisme en elke daarmee verbonden beweging ‘het absolute kwaad’.

‘Het is een foto uit 2005. Ik was 29 en het was mijn vrijgezellenfeest. Ze behandelden me zo, je weet hoe dat gaat in die gevallen – je verliest de controle over de situatie.’

Premier Meloni gaf geen commentaar op de gewraakte foto, maar veroordeelde herhaaldelijk de beruchte racistische, antisemitische wetten die dictator Benito Mussolini in 1938 uitvaardigde. Ze vertelde het parlement vorige week dat ze ‘nooit enige sympathie heeft gevoeld voor het fascisme’.

Ze heeft de antisemitische rassenwetten van 1938 altijd beschouwd als ‘het dieptepunt van de Italiaanse geschiedenis, een schande die ons volk voor altijd zal bezoedelen’, zei Meloni.

Bignami zal als onderminister dienen onder minister Matteo Salvini (Infrastructuur), leider van de radicaal-rechtse partij Lega Nord en vicepremier.

- Advertentie -