12 C
Amsterdam

Italië nijdig over strengere grenscontroles Oostenrijk

Lees meer

Oostenrijk heeft de eigen grenscontroles aangescherpt om te voorkomen dat vluchtelingen vanuit Italië naar het noorden reizen. Volgens Italië zet het land daarmee de Europese solidariteit onder druk.

De extreemrechtse Italiaanse politicus Matteo Salvini, leider van Lega Nord en minister van Transport in het kabinet van Giorgia Meloni, heeft geen goed woord over voor Oostenrijk.

‘Het besluit van Wenen om de controles te verscherpen op voertuigen die uit Italië komen is een klap in het gezicht van de Europese solidariteit, waar gisteren op Lampedusa een beroep op werd gedaan en een ernstige belediging aan het adres van wetshandhavers en vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor de verdediging van de Italiaanse grenzen’, zo verklaarde Salvini maandag.

Oostenrijk besloot de grenscontroles te verscherpen na het bezoek van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, aan het Italiaanse eilandje Lampedusa, ten zuiden van Sicilië. In enkele dagen tijd had Lampedusa maar liefst 10.000 migranten ontvangen, voornamelijk uit Tunesië. De Europese Unie heeft eerder dit jaar een omstreden vluchtelingendeal gesloten met de Tunesische dictator Kais Saied, met als doel migranten in Afrika te houden. Kennelijk kan of wil Tunesië zich niet aan deze deal houden.

Na haar bezoek aan het eiland zei Von der Leyen dat de EU Italië gaat helpen met het overbrengen van migranten naar andere EU-landen, om zo de druk op Italië te verlichten. Oostenrijk voelt hier weinig voor en besloot daarom grenscontroles te verscherpen, tot ergernis van de Italiaanse regering.

- Advertentie -