12.8 C
Amsterdam

JA21 presenteert omstreden ‘anti-asielplan’

Lees meer

‘Wat kan wel’, heet het nieuwe asielplan van JA21. Het plan bevat ’14 concrete voorstellen’ om asielinstroom te beperken. Joost Eerdmans licht het toe in een partijfilmpje en wil nu snel in debat.

‘We zien de asielinstroom alleen maar toenemen’, zegt Eerdmans. ‘We zien 1000 tot 1200 asielzoekers per week. Er zijn schattingen van 70.000 asielzoekers in een jaar tijd.’

Volgens de partijleider van JA21 zijn dat ‘extreme aantallen’, die Nederland ‘niet kan volhouden’, qua opvang, huisvesting of integratie. ‘De boel’ moet volgens hem ‘beperkt worden’, de instroom moet omlaag, zegt hij.

Hij beoogt met het plan tegen asielzoekers een ‘breed asieldebat’ aan te wakkeren. Zo wil hij bijvoorbeeld ontevreden VVD’ers bereiken die tegen de ‘dwangwet’ zijn – de vorig jaar aangenomen wet om asielzoekers gelijk te verdelen over alle gemeenten in Nederland. Eerdmans zegt op Twitter zo snel mogelijk in debat te willen over de ‘aanhoudende asielstroom’.

Met het plan wil JA21 onder meer de ‘automatische verstrekking’ van een nationale verblijfstatus voor onbeperkte tijd stoppen, de gezinsmigratie aan banden leggen en weer grenscontroles uitvoeren. Ook pleit Eerdmans voor een asielstop, wat volgens hem gewoon kan. ‘Andere landen, zoals Hongarije en Polen hebben dat in 2015 gedaan’, zegt hij.

Met deze plannen begeeft JA21 zich op een hellend vlak waar landen als Hongarije en Polen mee in opspraak raakten. Ze stroken niet met internationale wetgeving (zoals het VN-vluchtelingenverdrag). Intussen liggen al meer dan zeven uitspraken van Nederlandse rechters tegen de tijdelijke stop van gezinshereniging van het kabinet. Het kabinet heeft die stop dan ook opgeheven.

- Advertentie -