13.7 C
Amsterdam

Jaar cel voor Tunesische oppositieleider Ghannouchi

Lees meer

Rached Ghannouchi is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Hij is de leider van Ennahda, de grootste oppositiepartij in Tunesië. Het is een nieuwe stap in de escalatie in het land, waar president Kais Saied zich ontwikkelt tot een dictator.

Nieuwssite Middle East Eye schrijft dat de veroordeling van Ghannouchi een belangrijke ontwikkeling is. De politicus is in april gearresteerd, op verdenking van witwassen en oproepen tot geweld. Volgens zijn achterban zijn de aanklachten onwaar en politiek gemotiveerd.

‘We hebben geen probleem met de rechtsstaat, maar wel met de dictatuur’, vertelde Ghannouchi in een videoboodschap die na zijn arrestatie openbaar is gemaakt. ‘De strijd in ons land gaat tussen democratie en de dictatuur, die de vruchten van de revolutie wil confisqueren.’

Saied won in 2021 op democratische wijze de verkiezingen. Sindsdien heeft hij echter het parlement monddood gemaakt en oppositieleden laten opsluiten. Ghannouchi is een van de felste critici van de president. De oppositieleider heeft sinds vorig jaar huisarrest. Zijn partij Ennahda mag geen politieke bijeenkomsten organiseren.

- Advertentie -