14.4 C
Amsterdam

Jaarlijkse ranglijst Freedom House: Turkije in top 50 minst vrije landen

Lees meer

Volgens de nieuwste jaarlijkse vrijheidsranglijst van de Amerikaanse NGO Freedom House is Turkije ‘niet vrij’. In de lijst zijn alle landen gerangschikt naar de mate van politieke en burgerlijke vrijheid.

Turkije scoort 32 punten op de schaal van 100, dezelfde score als vorig jaar. Daarmee staat het tussen landen als Angola, Afghanistan, Irak en Myanmar.

‘Vervolgingen en intimidatiecampagnes tegen politici van de oppositie, prominente leden van het maatschappelijk middenveld, onafhankelijke journalisten en critici van het steeds agressievere buitenlandse beleid van Turkije gingen door’, aldus Freedom House.

Turkije heeft veel politieke tegenstanders in de gevangenis. De bekendste voorbeelden zijn oppositiepoliticus Selahattin Demirtas en de liberale filantroop Osman Kavala, die volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) allebei onmiddellijk moeten worden vrijgelaten.

De coronapandemie en de verslechterde Turkse economie hebben de regering ‘nieuwe stimulansen gegeven om afwijkende meningen te onderdrukken en het publieke debat te beperken’, aldus Freedom House.

President Erdogan kondigde deze week een serie mensenrechtenhervormingen aan, maar critici zijn sceptisch. ‘Geen enkel mensenrechtenplan zal meer zijn dan het papier waarop het is geschreven, totdat politieke gevangenen worden vrijgelaten en nepaanklachten tegen andersdenkenden worden ingetrokken’ zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Het nieuwste rapport van Freedom House laat verder een somber beeld zien. Autoritaire regimes zijn, gesterkt door de coronacrisis, afgelopen jaar in de hele wereld onbeschaamder geworden. Het aantal ‘onvrije’ landen heeft een recordhoogte van 54 bereikt. Vrijheidsscores van 73 landen, die 75 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen, zijn gedaald.

Freedom House is een Amerikaanse NGO, maar is de Verenigde Staten in de loop der jaren steeds onvrijer gaan inschalen. Waar het land in 2010 nog 94 punten haalde, zijn dat er in het nieuwste rapport nog maar 83. De redenen: groeiende corruptie en belangenverstrengingen in de politiek, een gebrek aan transparantie bij de overheid en strengere immigratiewetten.

De meest onvrije landen volgens Freedom House: Syrië (1 punt), Tibet (1), Turkmenistan (2), Eritrea (2), Zuid-Soedan (2) en Noord-Korea (3). Ter vergelijking: de meeste Europese landen scoren minimaal 90 punten. Nederland scoort 98 punten, eentje minder dan vorig jaar.

- Advertentie -