14.4 C
Amsterdam

Japanse publieke omroep gehekeld om ‘racistisch’ Black Lives Matter-filmpje

Lees meer

De Japanse publieke omroep NHK ligt onder vuur na een controversieel tekenfilmpje over Black Lives Matter (BLM). In het filmpje zouden Afro-Amerikanen op een stereotype manier worden geportretteerd.

In het filmpje zijn Afro-Amerikaanse mannen en vrouwen te zien in een uitgebrande straat, terwijl ze woedend met hun vuisten zwaaien.

Een gespierde zwarte man legt aan de Japanse kijkers uit wat er aan de hand is. Hij vertelt dat zwarte mensen boos zijn vanwege de grote sociaaleconomische kloof tussen zwarte en witte Amerikanen, maar ook omdat Afro-Amerikanen onevenredig hard door het coronavirus zijn getroffen. Over de dood van George Floyd wordt echter niets gezegd.

Social media-gebruikers zijn boos omdat Afro-Amerikanen in het filmpje op een stereotype manier worden geportretteerd. Andere critici merken op dat alle demonstranten in de tekenfilm zwart zijn, terwijl de Black Lives Matter-beweging ook door witte mensen wordt gesteund. Er is ook kritiek op het feit dat de tragische dood van Floyd onbenoemd blijft.

NHK, heb je George Floyd of Black Lives Matter helemaal niet gevolgd? Of geleerd dat raciale karikaturen schadelijk zijn? Of video’s gezien die laten zien hoe divers en multiraciaal de protesten zijn? Schaam je je niet?’, twittert de linkse professor Noriko Manabe woedend.

Baye McNeil, een Afro-Amerikaanse schrijver die in Japan woont, noemt het filmpje beledigend. ‘Er is absoluut niets heilzaams aan! Als je de echte problemen in de Verenigde Staten niet begrijpt, moet je het gewoon vragen, of je huiswerk maken! Geef je kijkers geen onzin en verkeerde informatie terwijl jullie ons op deze manier belachelijk maken! Dit is zo slecht!’

Een Japanse twitteraar is het helemaal eens met McNeil en zegt zich voor dit tekenfilmpje te schamen: ‘Deze cartoon geeft simpelweg weer hoeveel Japanners niets weten of begrijpen van de #BlackLivesMatter.’

Afgelopen weekend vonden er ook De BLM-protesten plaats in Tokio en Osaka. Enkele demonstranten protesteerden daar tevens tegen de behandeling van een Koerdische man door Japanse politieagenten, nadat hij eerder deze maand was aangehouden wegens een vermeende verkeersovertreding.

- Advertentie -