14.2 C
Amsterdam

Jeruzalem: Israël voert politiemacht op in aanloop naar ramadan

Lees meer

Israël heeft de politie in Jeruzalem in de hoogste staat van paraatheid gesteld. Ook zijn nog eens twaalf extra bataljons ingezet in de Westoever, waar veel protesten staan gepland tegen Israël, meldt de Israëlische krant the Times of Israel.

Israël vreest nieuwe escalaties zoals vorig jaar, tijdens het samenvallen van de ramadan en het joodse Pesachfeest. Toen escaleerden de spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen in Jeruzalem in een korte maar bloedige oorlog met Hamas in de Gazastrook, evenals hevige confrontaties tussen Joden en Palestijnen door heel Israël.

De ramadan begint morgen. Met name in de Oude Stad, in en rond het Al Aqsa-complex in Jeruzalem, worden dit jaar weer clashes tussen Israëliërs en Palestijnen verwacht.

In Israël bouwt de spanning zich op. Bij drie aanslagen door Palestijnen in een week zijn elf Israëlische burgers gedood. De Israëlische premier Naftali Bennett zei woensdag dat Israëliërs die een vergunning hebben om een ​​wapen te dragen ‘dat nu moeten doen’.

Een Israëliër schoot gisterochtend een Palestijnse man dood in een bus, nadat deze man op passagiers in een bus had ingestoken.

Gistermiddag zijn twee Palestijnse burgers gedood na beschietingen bij een Israëlische inval in een vluchtelingenkamp in Jenin. Tijdens deze inval, waarbij schoten en traangas werd gebruikt, raakten vijftien Palestijnse burgers gewond.

Israël zegt dat het ging om een arrestatie-inval in antwoord op de aanslagen, maar volgens de gouverneur van Jenin werd er lukraak geschoten op Palestijnen, ‘misschien om de publieke opinie tevreden te houden’.

De Palestijnse autoriteiten noemen deze inval en het betreden gisteren van het Al Aqsa-complex door een uiterst rechtse Israëlische parlementair een provocatie door Israël, om komende ramadan verdere escalaties uit te lokken.

Vorige maand hadden de Palestijnen al gewaarschuwd dat Israël een ‘religieuze oorlog’ teweeg zou willen brengen door het al Aqsa-complex aan te vallen.

Er zijn deze middag rond de massale vrijdaggebeden in Jeruzalem in ieder geval geen escalaties ontstaan, meldt the Times of Israel.

- Advertentie -