14.3 C
Amsterdam

Jeruzalem: Israëliërs dringen wederom Al Aqsa-complex binnen

Lees meer

Ruim tweehonderd joodse Israëliërs zijn gisteren onder beschermd toezicht van Israëlische soldaten het Al Aqsa-complex in Oost-Jeruzalem binnengekomen, ook al is dat eigenlijk verboden.

Gisteren was het joodse nieuwjaar. Die ochtend werden Palestijnen die de moskee in het complex wilden binnengaan geweerd, zodat de Israëliërs, die in het complex wilden bidden, ruim baan kregen.

Palestijnen verzamelden zich om te proberen het complex te ‘verdedigen’. De Israëlische politie trad op en verwondde daarbij ten minste drie Palestijnen, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Naast voor moslims is het Al Aqsa-complex ook een heilige plek voor joden, omdat daar ooit de joodse tempel stond. Maar het is niet eigenlijk toegestaan dat Israëliërs het complex in het bezette Oost-Jeruzalem betreden. In het voorjaar van dit jaar en 2021 leidden zulke voorvallen al tot verhoogde spanningen en geweld tussen Israëliërs en Palestijnen.

De Palestijnse Autoriteit legt de schuld van deze escalatie volledig bij de Israëlische politie. Een woordvoerder zegt dat de ‘bestorming’ moet worden gezien binnen een context waarin Palestijnen en hun land stelselmatig worden bezet en aangevallen door Israëliërs.

- Advertentie -