21.2 C
Amsterdam

Jeruzalem: ruim 100 Palestijnen gewond na aanval radicale Joden

Lees meer

Meer dan honderd Palestijnen in Jeruzalem zijn gisteravond gewond geraakt, na clashes met extreemrechtse Israëliërs en de politie. Dit melden Israëlische media.

De extreemrechtse activisten organiseerden een mars door Oost-Jeruzalem en raakten slaags met Palestijnen. 105 Palestijnen raakten gewond, 22 daarvan belandden naar het ziekenhuis (foto, rechts). Van beide kanten werden minstens vijftig personen opgepakt.

De extreemrechtse anti-Arabische groep Lehava had een mars door Jeruzalem georganiseerd. ‘Lahava (vlam) is een extreemrechtse organisatie, die vermenging van Joden met andere groepen wil voorkomen, meldt NOS-correspondent Ankie Rechess. ‘Ze zijn tegen alles wat niet joods is. Hun motto is: dood aan links en aan de Arabieren. Het gaat om een kleine groep die in Israël bijzonder impopulair is.’

De rellen waren de culminatie van een onrustige week, waarin duizenden Palestijnen vanwege de ramadan na zonsondergang naar de Oude Stad trekken. Dit is vanwege de coronapandemie grotendeels verboden en leidt elke nacht tot clashes met de politie en Israëliërs.

De aanvallen van gisteravond waren een reactie op Palestijnse TikTok-filmpjes, waarop Palestijnen waren te zien die Joden in Jeruzalem aanvielen.

De activisten van Lehava zongen ‘Dood aan de Arabieren’ en clashten met linkse Israëlische tegendemonstranten en met Palestijnen. Omdat de politie een blokkade had opgeworpen, slaagden de Lehava-aanhangers er niet in om de Palestijnse wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem binnen te dringen. Wel werden Palestijnse huizen aangevallen (foto, links).

‘Je hoort kinderen huilen. Dit is verschrikkelijk’, twitterde Haaretz-journaliste Noa Landau gisteravond.

Palestijnse jongeren clashten ook met de politie en sloegen en schopten een Joodse man in elkaar, die daarna in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Zijn auto werd door de Palestijnse jongeren in brand gestoken.

Op social media hadden extreemrechtse Israëlische activisten opgeroepen tot geweld tegen Palestijnen. ‘We verbranden vandaag Arabieren, de molotovcocktails liggen al in de kofferbak’, schreef iemand. Een ander schreef dat de protesten niet zouden eindigen voordat een van de Palestijnse aanvallers zou worden opgehangen. Onder de beheerders van de berichtengroepen bevond zich Knesset-lid Itamar Ben-Gvir van Otzma Yehudit, een extreemrechtse anti-Arabische partij.

- Advertentie -