Het Westen moet opstaan tegen de Turkse aanvallen in Noord-Irak. Dat wil Nadia Murad (foto), Nobelprijswinnaar en overlevende van de Jezidi-genocide door IS.
Een van de getroffen gebieden in Noord-Irak is Sinjar, waar veel overlevenden van de Jezidi-genocide wonen. ‘De berg Sinjar is nu een oorlogszone. Turkse gevechtsvliegtuigen bombarderen verschillende locaties’, aldus Nobelprijswinnares Murad op Twitter. De mensenrechtenactiviste was een van de vele door IS gevangen Yezidi-vrouwen.
Er waren juist net 150 families teruggekeerd in Sinjar, waar IS in het verleden is binnengevallen. In 2014 pleegde IS een genocide op de Jezidi’s in Noord-Irak, omdat zij geen moslims waren of ‘mensen van het boek’.
Murad: ‘Wanneer zullen de Iraakse regering en de internationale gemeenschap de moed en de politieke wil hebben om de veiligheid in Sinjar te waarborgen?’
Turkije bombardeert sinds zondag verschillende doelen in Noord-Irak, officieel om de PKK te bestrijden. De PKK bestaat uit gewapende Koerdische separatisten en staat in Turkije, de EU en de VS op de terreurlijst.
De aanvallen vinden niet plaats in coördinatie met de Iraakse regering in Bagdad. Om die reden worden de Turkse bombardementen niet alleen door de Koerden maar ook door de Arabische Liga veroordeeld.
In Nederland worden de Turkse aanvallen op de Koerden en Jezidi’s in Noord-Irak veroordeeld door de SP en de ChristenUnie. Onder de hashtag #SolidariteitmetKoerden betonen ook diverse twitteraars hun solidariteit.
Laat de EU/NL de illegale acties en aanvallen van Turkije op de Koerden in Noord-Irak veroordelen. Zij leveren wederom geen bewijs dat de Koerden in Irak verantwoordelijk zijn voor de aanslagen in Turkije. De ChristenUnie zal hierom vragen. via @NOS https://t.co/LsUCkyfvPj
— Joël Voordewind (@JoelVoordewind) June 15, 2020
De bombardementen kwamen op een moment dat de pro-Koerdische oppositiepartij HDP een meerdaagse demonstratie zou houden, uit protest tegen de recente verwijdering van twee HDP-politici uit het Turkse parlement. Maar de overheid heeft deze demonstraties verboden. Wie toch de straten opgaat, die wordt met waterkanonnen en traangas verwelkomt.