11.8 C
Amsterdam

‘Jezus’ opgepakt in Rusland

Lees meer

Een voormalige verkeersagent die claimt dat hij de reïncarnatie van Jezus is, is door de Russische autoriteiten gearresteerd tijdens een speciale operatie. Dit meldt de Britse krant the Guardian.

De 59-jarige Sergei Torop (foto) gaf de afgelopen dertig jaar leiding aan een sekte die zich diep in het onherbergzame Siberië had teruggetrokken. Zijn discipelen noemen Torop ‘Vissarion’ en geloven dat hij de reïncarnatie van Jezus is.

Volgens de Russische autoriteiten maakt Torop zich schuldig aan afpersing en emotionele manipulatie en is zijn sekte een illegale religieuze organisatie. De speciale politie verscheen met helikopters en gewapende agenten om Torop in de kraag te vatten.

Torop verloor in 1989 zijn baan als verkeersagent. Toen de USSR uiteenviel, claimde Torop een openbaring te hebben ontvangen. Hij stichtte een beweging die bekendstaat als de ‘Kerk van het Laatste Testament’. De sekteleden – een paar duizend mensen – wonen in enkele gehuchten in de Krasnoyarsk-regio in Siberië.

In 2002 schreef the Guardian ook over Torop. ‘Ik ben God niet. En het is een vergissing om Jezus als God te zien. Maar ik ben het levende woord van God de Vader. Alles wat God wil zeggen, zegt hij door mij heen’, zei de sekteleider toen tegen de krant.

Torops commune combineert een selectie van riten uit het orthodoxe christendom met milieumaatregelen en een reeks andere regels. De sekteleden mogen geen vlees eten en geld is verboden. Volgelingen dragen sobere kleding en beginnen hun jaartelling in 1961, het geboortejaar van Torop, terwijl kerst is vervangen door een feestdag op 14 januari, zijn verjaardag.

Naast Torop werd ook Vadin Redkin gearresteerd. Deze voormalige drummer in een boyband uit de Sovjet-tijd fungeerde als Torops rechterhand.

- Advertentie -