16.6 C
Amsterdam

Job Cohen: dialoog blijft antwoord tegen antisemitisme

Lees meer

Volgens oud-burgemeester Job Cohen moet je in dialoog blijven om antisemitisme effectief te bestrijden. Cohen treedt na tien jaar terug als voorzitter van het Amsterdamse 4 en 5 mei-comité.

De lokale Amsterdamse zender AT5 heeft vanwege Cohens vertrek als voorzitter van het comité een item met hem gemaakt. De omroep bezoekt met hem het Nationaal Holocaustmonument en de Wilhelmina Catharinaschool, waar tijdens de bezetting Joodse en niet-Joodse kinderen letterlijk van elkaar werden gescheiden door een muur.

Als de interviewer hem vraagt hoe je moet reageren op mensen die de Holocaust, de moord op zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog ontkennen, antwoordt Cohen:

‘Ik vertel mijn verhaal, daar heb ik allemaal foto’s en filmpjes enzo bij, en dan hoop ik dat dit verder die indruk maakt.’ Cohen zegt dat het lastig is om ontkenners te overtuigen. ‘Het beste dat we kunnen doen, is proberen om die dialoog aan te gaan. Heel vaak werkt het, en soms niet.’

Cohen vertelt, met enige zelfspot, dat hij degene is van ‘de boel bij elkaar houden’ en van het ‘thee drinken’, waarmee hij refereert naar zijn de-escalerende optreden als burgemeester van Amsterdam, onder meer na de moord op Theo van Gogh in 2004.  Cohen vindt de polarisatie in Nederland een slechte zaak en wil dat je met mensen buiten je eigen bubbel in gesprek gaat. ‘Niet vanuit de gedachte dat je ze moet overtuigen, maar om te proberen toch die relatie te leggen.’

Vandaag bezoekt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ons land. De oorlog in Oekraïne heeft volgens Cohen een enorme impact op Nederland. ‘Het feit dat zo veel mensen uit Oekraïne hier zijn gekomen en een plek hebben gevonden, laat zien dat wij hebben gedacht: ‘Het is verschrikkelijk wat daar gebeurt. En we moeten er niet aan wennen dat het zo is.”

- Advertentie -