14 C
Amsterdam

Joden: ‘Kom je aan onze islamitische medemens, dan kom je aan ons’

Lees meer

De Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam betuigt in een brief solidariteit aan de moskeeën in Nederland.

Meerdere moskeeën zijn onlangs bedreigd. Zo kregen moskeeën door het hele land een dreigbrief verstopt in een luier, vergezeld van een afgescheurde Korantekst en een kopie van een Mohammed-cartoon. Bij een Goudse moskee in aanbouw werd zelfs brand gesticht.

‘Wij zijn er om jullie te steunen en te troosten in een periode waarin moslimhaat onaanvaardbare proporties aanneemt’, schrijft de Liberaal Joodse Gemeente. ‘Kom je aan onze islamitische medemensen, dan kom je aan ons.’

In de brief worden de bedreigingen aan het adres van moskeeën ‘een dieptepunt in de onverdraagzaamheid in ons land’ genoemd. ‘Leuzen die wij nog kennen uit een gitzwart verleden worden uit de kast gehaald om in plaats van Joden dit keer Moslims te bedreigen.’

De Liberaal Joodse gemeente wil zich samen met moskeeën inspannen om ‘het dreigende islamofobe klimaat te stoppen en het tij te keren’. De gemeente vindt het van groot belang ‘elkaar te steunen wanneer onze democratische waarden onder druk staan’.

Gemeentevoorzitter Chantal Suissa is ook verbonden aan de nieuwe interreligieuze groep Yalla!, een platform van joden en moslims.

- Advertentie -