14.4 C
Amsterdam

Jon Stewart: ‘Kobolden uit films Harry Potter zijn antisemitische karikatuur’

Lees meer

Jon Stewart, oud-presentator van The Daily Show, heeft in zijn podcast felle kritiek geleverd op de Harry Potter-films. De kobolden (goblins) zijn volgens hem een antisemitische karikatuur.

De Amerikaan Stewart, die zelf Joods is, bekritiseerde Harry Potter in zijn podcast The Problem With John Stewart. De kobolden zijn kleine mannetjes met kromme neuzen die de tovenaarsbank Goudgrijp (Gringotts) bestieren. Ze lijken volgens de presentator op de antisemitische karikaturen uit De Protocollen van de Wijzen van Zion, een berucht antisemitisch pamflet.

Stewart: ‘Heb je ooit een scène in de Gringotts Bank gezien? Weet je wie de mensen zijn die de bank beheren? Joden! (…) Toen ik hen voor het eerst zag in de film, verwachtte ik dat de menigte zou reageren:  ‘Verdomme, Rowling heeft er toch niet voor gekozen om joden in een tovenaarswereld de ondergrondse bank te laten runnen?’ Maar dat gebeurde niet. Het was zo vreemd.’

J.K. Rowling, schrijfster van de Harry Potter-boeken, ligt al langer onder vuur vanwege vermeende stereotyperingen. Niet van Joden, maar van transvrouwen, die ze niet zou beschouwen als echte vrouwen. Harry Potter-acteurs Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Weasley) en Emma Watson (Hermione Granger) hebben publiekelijk afstand genomen van de ‘transfobe’ uitlatingen van Rowling.

- Advertentie -