9.5 C
Amsterdam

Jongerenburgemeester Amsterdam beticht politie van etnisch profileren

Lees meer

De Amsterdamse jongerenburgemeester Achraf el Johari (24) beticht de Amsterdamse politie ervan hem op basis van zijn uiterlijk te hebben aangehouden. De politie zegt de zaak op dit moment nog uit te zoeken.

‘Gisteren ben ik voor de zoveelste keer etnisch geprofileerd door de Amsterdamse politie’, meldt hij zelf op social media. In een YouTube-video vertelt Johari (foto, links), samen met medereiziger Mourad Badaou (foto, rechts) van de islamitische liefdadigheidsinstelling Najiba, wat hen vrijdag zou zijn overkomen.

Op weg naar een begrafenis reden ze toevallig achter een trouwstoet aan waar jongeren over het raam zouden hebben gehangen, vertellen de twee. ‘Deze jongeren bezorgen ons een slechte naam’, zegt Badaou nog tegen Johari in het filmpje.

Tien minuten later wordt hun auto door de politie aan de kant gezet. ‘Mijn collega’s hebben jullie van het raam zien hangen in een trouwstoet’, zegt de agent tegen Badaou. ‘Dat is een leugen’, reageert Badaou en vervolgt: ‘Je hebt mij op basis van mijn uiterlijk aangehouden.’

Nadat hij de dienstdoende agenten ook voor racist heeft uitgemaakt, wordt Badaou in de boeien geslagen en naar het politiebureau aan de Postjesweg in Amsterdam-West meegenomen.

Badaoui zegt dat hij daar ook is vernederd. ‘Ze hebben de intercom uitgezet, terwijl ik enorm moest plassen.’ Uiteindelijk heeft hij zijn behoefte in een hoekje van de cel gedaan. ‘Ik ga niet in mijn broek plassen’.

Jongerenburgemeester Johari eist nu uitleg en verandering: ‘Helaas ben ik tot de conclusie gekomen dat ik de boodschap ‘De politie is je beste vriend’ niet meer kan verkopen. Dit is de druppel die de emmer deed overlopen. Geen enkele politie-iftar, dialoogavond of rondetafelgesprek gaat dit kunnen fixen. We moeten het gesprek gaan voeren over bevoegdheidsbeperking totdat de politie in staat is om alle Nederlanders gelijk te behandelen. (…). Femke Halsema en Frank Paauw (de Amsterdamse korpschef, red.), zijn jullie er ook voor mij?’

In een reactie laat de politie weten nog uit te zoeken ‘wat er precies is gebeurd, zodat we alle feiten en omstandigheden helder hebben’.

De politie zegt ook de twee mannen te hebben uitgenodigd om in gesprek te gaan over wat zich heeft afgespeeld. ‘Hier zijn ze vooralsnog niet op ingegaan’, aldus de politie.

Volgens El Johari is dat een ‘complete leugen’: ‘Toen ik op mijn initiatief in gesprek wilde gaan met de politie werd ik niet gerespecteerd, is er aan tone policing gedaan en ben ik gevorderd om het bureau Postjeweg te verlaten. Pure damage control.’

Het voorval komt op een moment waarop etnisch profileren weer landelijk in de spotlights staat. Aanleiding is de recente uitspraak in een zaak die het Eindhovense D66-raadslid Mpanzu Bamenga had aangespannen tegen de Koninklijke Marechaussee over etnisch profileren. Bamenga werd in april 2018 uit de rij gepikt tijdens een grenscontrole op Eindhoven Airport. Maar volgens de rechtbank mag de Koninklijke Marechaussee bij grenscontroles wel degelijk mensen op basis van hun huidskleur controleren, omdat dit een aanwijzing zou zijn voor iemands nationaliteit. Bamenga gaat nu in hoger beroep.

- Advertentie -