21.2 C
Amsterdam

Joodse academici: ‘Trump intimideert universiteiten om Israëlkritiek uit te bannen’

Lees meer

Ruim honderd Joodse intellectuelen schrijven dat de Amerikaanse regering angst voor antisemitisme aanwendt om Israëlkritiek op de universiteiten uit te bannen. Zij hebben een brandbrief gestuurd aan het Amerikaanse ministerie van Onderwijs.

De brief is gericht aan Betsy DeVos, de Amerikaanse minister van Onderwijs. DeVos gaf opdracht voor een onderzoek naar Duke University in North Carolina. De universiteit hield in maart een conferentie over de situatie in de Gazastrook, waarbij Amerikaanse, Israëlische en Palestijnse wetenschappers ‘ernstige vooroordelen tegen Israël en antisemitische retoriek’ uitten, aldus DeVos.

Het ministerie van Onderwijs stelde na dit onderzoek dat de afdeling Midden-Oostenstudies van Duke University zich teveel zou focussen op culturele vakken, met titels als ‘Liefde en verlangen in modern Iran’. De universiteit zou zich echter te weinig inzetten voor ‘het bevorderen van de veiligheid en economische stabiliteit binnen de VS’.

Het ministerie wil nu dat Duke University haar curriculum omgooit – anders kan de afdeling Midden-Oostenstudies voortaan fluiten naar financiële steun vanuit de overheid. Maar dat is eigenlijk een poging van de regering Trump om Israëlkritiek uit te bannen, zeggen meer dan honderd Joodse intellectuelen in de brandbrief.

Deze eis om het curriculum aan te passen is volgens bekende Joodse geleerden als Judith Butler en Noam Chomsky ‘een ongegronde en antidemocratische intimidatiecampagne’. Zij beschuldigen de regering van ‘misbruik van angst voor antisemitisme’.

Ook melden ze dat ‘schokkende islamofobie’ als een rode lijn door het onderzoek zou lopen. De acties van de overheid doen hen denken aan de ‘donkerste perioden in onze geschiedenis’ en ze roepen op om de subsidie alsnog toe te kennen.

 

- Advertentie -