Europese en Amerikaanse Joden staan zij aan zij met pro-Palestina demonstranten en veroordelen het Israëlische geweld in de Gazastrook. ‘Niet in mijn naam’, zeggen ze.
Jonathan Ofir zag de bui al hangen, zegt hij tegen Al Jazeera, toen op 7 oktober het Westen ‘in koor’ de terreuraanslagen van Hamas in superlatieven veroordeelde. ‘Dat moet je verstaan als groen licht voor Israël om driedubbel hard terug te slaan’, zegt de Joodse muzikant die in de Deense hoofdstad Kopenhagen woont.
Meer dan 1400 mensen kwamen om bij de aanslagen van Hamas in Israël. Intussen zijn er al meer dan 5100 doden te betreuren in Gaza. Om de vijftien minuten gaat er wel een Palestijns kind dood, heeft Al Jazeera uitgerekend.
Ofir is een van de vele Joden die zich bij de pro-Palestijnse demonstraties heeft aangesloten. Die vinden in heel Europa en Amerika in grote getallen plaats. De Europese en Amerikaanse Joden die bij deze demonstraties van zich laten horen, behoren tot een zeer vocale minderheid onder de Joodse bevolkingsgroepen van beide continenten. Ze zetten zich decennialang in voor de rechten van Palestijnen, nu nog meer dan ooit, lijkt het.
‘Israël claimt Joden als zijn nationale bezit, en het instrumentaliseert ons, als Joden – zowel als lichamen in de demografische strijd ten opzichte van niet-Joden en in het bijzonder tegen Palestijnen, en ideologisch als geboren vertegenwoordigers van de Joodse staat – en probeert dat te doen met Joden wereldwijd,’ vertelt Ofir aan Al Jazeera. ‘Die claim maakt ons op zijn beurt tot de menselijke schilden van de staat, terwijl het Palestijnen aanvalt in het kader van zijn koloniale agenda, zij het door voortdurende etnische zuiveringen, door belegeringen of door seizoensgebonden slachtpartijen.’
De rabbijn Alissa Wise (Amerika) is diep geraakt door de beelden die dagelijks binnenstromen. ‘Het is ellendig. Ik word elke ochtend wakker met tranen in mijn ogen, woede in mijn hart en ik kanaliseer het in actie. Mijn copingmechanisme is schreeuwen in de leegte, schreeuwen in de zalen van het Congres’, vertelt ze aan CNN. Ze voelt zich even ellendig over de horrorslachting van Hamas in Israël, met 1400 doden tot gevolg. Ze is kritisch op Israël, die zegt dat ze Hamas willen uitroeien, maar het is het Palestijnse volk die daar diep onder lijdt. Ze wil een onmiddellijk staakt-het-vuren en neemt met de slogan ‘Not in my name’ afstand van het Israëlische geweld, net als onder meer de actiegroep Jewish Voice for Peace.