13.7 C
Amsterdam

Joodse gemeenschap herdenkt Holocaust in Portugese synagoge

Lees meer

In de Portugese synagoge van Amsterdam hebben Joodse organisaties de Holocaust herdacht. Dat gebeurde gisteravond op ‘Jom Hasjoa’, de Israëlische herdenking van de Holocaust. Dat meldt de Amsterdamse stadszender AT5.

Tachtig jaar geleden, op 18 april, begon de Joodse opstand in de getto van Warschau. Daarom is deze dag uitgekozen als herdenkingsdag.

Normaliter vindt de herdenking plaats in de Hollandsche Schouwburg (de plek waar tijdens de oorlog de Amsterdamse joden zijn weggevoerd), maar die wordt al twee jaar verbouwd. Vanaf volgend jaar wordt de herdenking weer daar gehouden.

‘Antisemitisme is geen spook uit het verleden. Telkens weer moeten we de aanwezigheid, de hardvochtige haat, onder ogen zien’, spreekt burgemeester Femke Halsema de mensen in de volle synagoge toe.

Ook de Holocaust-overlever Tamar Walma-de Vries komt aan het woord. Zij kwam als jong meisje terecht in Kamp Westerbork en werd later gedeporteerd naar het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen. ‘Herdenken is ongelooflijk belangrijk’, zegt ze. ‘Het is nooit goed als de mensen die het niet hebben gehaald niet worden herdacht. Want dan zijn ze hun naam kwijt. En dan zijn ze pas echt dood.’

- Advertentie -