16.2 C
Amsterdam

Joodse gemeenschap viert Pesach

Lees meer

De Joodse gemeenschap viert een week lang Pesach, het lentefeest dat ook wel ‘Joods Pasen’ wordt genoemd. Bij Pesach, Hebreeuws voor ‘overslaan’, staat de bevrijding van 210 jaar aan slavernij onder de Egyptische farao centraal.

Joden geloven dat de uittocht (exodus) uit Egypte, na eeuwenlang gebruikt te zijn aan als slaven door de Egyptische farao, met de hulp van profeet Mozes en God is gelukt. Volgens de Torah moest dat zo snel mogelijk gebeuren, alvorens de farao van gedachte zou veranderen, en nam men daarom halfbakken, ‘ongerezen’ brood mee. Matzes. Volgens religieuze voorschriften mogen er deze week geen gistproducten gegeten worden.

Op Netflix is sinds kort de nieuwe driedelige documentaire Testament: The Story of Moses te zien, waarin het verhaal over de exodus wordt verteld.

De burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch, heeft een draadje op sociale media gewijd aan Pesach.

‘Laten wij onze joden Chag Pesach Sameach wensen, vrolijk Pesach,’ schrijft hij. ‘Het frappeert mij altijd zo – als jochie aan de lippen van de meester al – dat aanvankelijk niemand de kar wilde trekken, ook Mozes niet. Een brandend braambos, een opdracht van God en maar liefst tien rampzalige plagen moesten er volgens de boeken aan te pas komen. Anno nu vieren vrije mensen met volle teugen het feest van de exodus.’

- Advertentie -