20.7 C
Amsterdam

Joodse krant in Turkije aangevallen door pro-Palestijnse activisten

Lees meer

De website van de enige Joodse krant in Turkije, Salom, is gehackt door een collectief van pro-Palestijnse activisten. Zij omschrijven zichzelf als discipelen van de antisemitische dichter Necip Fazil Kisakurek (1904-1983), een held van president Erdogan.

‘Onze acties zullen doorgaan totdat Palestina vrij en onafhankelijk is’, schrijven de hackers. Ze plaatsten ook een vers uit een gedicht van Kisakurek, waarin Palestijnen worden opgeroepen met geweld te reageren op Israëlische aanvallen.

De cyberaanval op Salom vindt plaats op een moment dat de Turkse staatsmedia zware kritiek op Israël leveren. Daarbij wordt de schuld van het jongste Israëlisch-Palestijnse conflict exclusief bij Israël gelegd.

‘Elke keer dat het geweld in Gaza oplaait, bevinden we ons in de vuurlinie’, zegt Karel Valansi (foto), columniste van Salom, tegen de Arabische nieuwssite Al-Monitor. ‘In feite word ik sinds mijn kinderjaren verantwoordelijk gehouden voor het Israëlische beleid.’

Valansi was zelf doelwit van de regeringsgezinde krant Takvim, die van het weekend schreef dat ze de ‘zionistische terreurstaat Israël’ verdedigde.

Er wonen op dit moment nog zo’n 14.000 Joden in Turkije. Velen denken er over na om te emigreren naar Israël of de Verenigde Staten. Veel Turkse Joden kiezen ervoor om de politiek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te veroordelen, om op die manier de Turkse druk op hen te verlichten.

Onder Erdogan is Turkije steeds meer anti-Israël geworden. Dit heeft de Turkse regering er in 2008 niet van weerhouden om 65 miljoen dollar te spenderen aan de pro-Israëlische lobby in de Verenigde Staten, meldt oppositiepoliticus Aykut Erdogdu. Op Twitter deelt hij documenten die zouden aantonen dat de Turkse ambassade in Washington DC lobbyisten heeft ingehuurd om de publieke opinie in de VS te bewerken.

- Advertentie -