10.1 C
Amsterdam

Joodse Nederlanders ageren tegen schrappen naam ‘Jodenkoeken’

Lees meer

Veel Joodse Nederlanders vinden het onzinnig dat het merk Davelaar de term ‘Jodenkoeken’ in de ban doet. De Israëlische website Israel National News sprak met Joods-Nederlandse sleutelfiguren, maar kon er geen vinden die ooit aanstoot heeft genomen aan de naam van het koekje.

‘Ik weet dat het vreemd klinkt voor Amerikanen, maar er is nooit een probleem geweest rond Jodenkoeken’, aldus Ronny Naftaniel. Hij was 37 jaar lang directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), voordat hij tien jaar geleden vicevoorzitter werd van de Centrale Joodse Raad van Nederland.

De Joods-Nederlandse journalist Ronit Palache uit zich scherper. Zij wijt het in de ban doen van Jodenkoeken aan doorgeschoten ‘woke’-heid. Ze zegt zich niet beledigd te voelen door de naam Jodenkoeken, en kent niemand die dat wel is.

Vrijdag besloot het bedrijf achter Nederlands oudste en bekendste Jodenkoekenmerk dat het de naam van het koekje gaat veranderen in ‘Odekoeken’. Het doel: ‘een meer inclusieve samenleving te helpen creëren’. Andere koekjesfabrikanten denken er nu ook over na de naam te veranderen.

‘Wat jammer, we hebben er altijd van genoten’, schreef Birgitta van Blitterswijk, een Joods-Nederlandse kunsthistorica, op Facebook over het besluit van het bedrijf. ‘De mensen die dit besloten hebben, hadden met de Joodse gemeenschap moeten praten in plaats van voor hen te beslissen.’

Bij het CIDI kwamen soms wel vragen binnen over de Jodenkoek, meldde directeur Hanna Luden vorige zomer op de Kanttekening.

Eerder deden Nederlandse bedrijven de ‘negerzoen’, de ‘moorkop’ en ‘zigeunersaus’ in de ban.

Er doen veel verhalen de ronde over het ontstaan van de naam ‘Jodenkoek’. Een joodse bakker uit Amsterdam zou in de jaren twintig zijn eigen zeer geheime recept aan Lotus Bakeries hebben verkocht.

Volgens een andere versie zouden de koeken zijn bedacht door een bakker die De Joode van zijn achternaam heette. De derde optie is minder amusant. In vroeger tijden werd alles wat goedkoop was ‘Joods’ genoemd, omdat Joodse mensen gierig zouden zijn.

- Advertentie -