16.6 C
Amsterdam

Journalist Can Dündar start uitgeverij voor verboden Turkse auteurs

Lees meer

De Turkse journalist Can Dündar, die al jaren in ballingschap in Duitsland leeft, heeft een uitgeverij opgericht om boeken te publiceren van Turkse auteurs die in Turkije worden gecensureerd of verboden zijn.

‘Over twee weken komt het eerste boek uit. Je zult echt verrast zijn’,  twittert Dündar.

Sinds de mislukte coup in Turkije van juli 2016 is een groeiend aantal boeken verboden en in beslag genomen. Ook zijn na de coup dertig uitgeverijen gesloten door regeringsdecreten. Meer dan 670 boeken zijn in beslag zijn genomen wegens verspreiding van ‘terreurpropaganda van een terroristische organisatie’. 135.000 boeken zijn uit openbare bibliotheken verbannen.

Dündar, voormalig hoofdredacteur van de links-seculiere Turkse krant Cumhuriyet, zat vanwege zijn journalistieke werk in 2015-2016 92 dagen in de gevangenis in Turkije. Hij vluchtte daarna het land uit.

Met zijn initiatief treedt Can Dündar in de voetsporen van de Amsterdamse uitgever Emmanuel Querido. In 1933, na de machtsovername in Duitsland door Adolf Hitler, kwam een vluchtelingenstroom van linkse en Joodse Duitse schrijvers op gang. Omdat zij hun boeken niet meer in Duitsland mochten publiceren, kregen ze van Querido de gelegenheid om in zijn nieuwe uitgeverij Querido in de Duitse taal hun werken hun Exilliteratur uit te brengen.

- Advertentie -