22.9 C
Amsterdam

Journalisten veroordelen leger Israël om schot in oog Palestijnse journalist

Lees meer

De International Federation of Journalists (IFJ) heeft het optreden van het Israëlische leger veroordeeld. Vorige week schoot een Israëlische soldaat de Palestijnse fotojournalist Moath Amaneh met een rubberen kogel in zijn linkeroog. Hij is nu blind geworden aan dit oog.

Het incident vond vrijdag plaats in Surif, een plaatsje op de Westbank. Amarneh maakte foto’s van Palestijnen die protesteerden tegen de confiscatie van dit grondgebied door Israël.

De 35-jarige Amarneh vertelt aan het Franse persbureau AFP dat hij aan de zijlijn stond. Aan zijn kleding was duidelijk te zien was dat hij van de pers was: dat stond in grote letters op zijn jas. Niettemin werd er ook op hem geschoten.

Anthony Bellanger, secretaris-generaal van de IFJ, veroordeelt het Israëlische optreden: ‘Opnieuw betreurt de IFJ de aanvallen op Palestijnse journalisten door het Israëlische leger.’

Ook op Twitter krijgt Amarneh steun, onder andere met de hashtags #eyeoftruth en #weareallmuath.

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook is sinds vorige week dinsdag weer opgelaaid. Er zijn tenminste 34 Palestijnen in Gaza gedood door Israëlische aanvallen. Daaronder vallen strijders van terreurorganisatie Islamitische Jihad, maar ook burgers. Ook zijn meer dan 100 Palestijnen gewond geraakt.

- Advertentie -