14.4 C
Amsterdam

Journalistieke oproep: ‘Meer pers toestaan op Koningsdag’

Lees meer

Het Genootschap van Hoofdredacteuren wil meer mogelijkheden voor media om aankomende Koningsdag in Eindhoven te verslaan. De belangenvereniging schrijft dit in een brief aan de Rijksvoorlichtingsdienst, die de nationale feestdag op 27 april regelt.

Enkel het Eindhovens Dagblad, het ANP en de NOS, die de nationale uitzending verzorgt, zijn namelijk welkom. Aanvankelijk, nog voor ‘telefonisch contact’ was gepleegd met de Rijksvoorlichtingsdienst, was zelfs alleen de NOS uitgenodigd. Maar ook met het Eindhovens Dagblad en het ANP erbij zijn de mogelijkheden nog te beperkt, aldus het Genootschap.

Dit jaar vindt Koningsdag vanwege corona in uitgeklede vorm thuis. De koninklijke familie trekt weliswaar naar Eindhoven, waar het wordt blootgesteld aan een speciaal samengesteld programma, maar de bevolking moet thuis blijven. De media werden pas laat op de hoogte gesteld van de gevolgen voor de vrije nieuwsgaring, schrijft Genootschap-voorzitter en NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff.

‘Als Genootschap van Hoofdredacteuren betreuren wij deze gang van zaken. Koningsdag is een nationaal evenement, onafhankelijk van de vorm waarin het programma wordt gegoten. Als Genootschip vinden wij dat de toegankelijkheid van de media bij een nationaal evenement zo weinig mogelijk beperkt moet blijven.’

Het Genootschap wil graag in overleg met de Rijksvoorlichtingsdienst om soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen en vraagt of er ‘met welwillende aanpassingen er meer mogelijkheden kunnen komen voor (audiovisuele) media bij komende Koningsdag’.

Het Genootschap van Hoofdredacteuren is een belangenorganisatie voor de tientallen aangesloten hoofdredacteuren van kranten, nieuwssites en radio- en televisiemedia.

- Advertentie -