14.1 C
Amsterdam

Juni in Amsterdam: ‘Black History Month’

Lees meer

Deze maand organiseert Stichting Untold in Amsterdam de ‘Black History Month’. Doel van deze zwarte geschiedenismaand is om jongeren in Amsterdam voorlichting te geven over het Nederlandse slavernijverleden en de geschiedenis van het kolonialisme.

De initiatiefnemers kozen bewust voor de naam ‘Black History Month Amsterdam’, om hiermee het internationale karakter van deze herdenkingsmaand te benadrukken. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten vindt elk jaar zo’n zelfde maand plaats.

Er worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo vindt 8 juni en 15 juni de ‘Black History City Tour’ plaats. Startpunt van deze tour is het Tropenmuseum. Een andere activiteit is een symposium over ‘Afrocentrische geneeswijzen’ op 12 juni in het Bijlmer Parktheater. Een dag later worden er in de Openbare Universiteit bijeenkomsten georganiseerd over zwarte geschiedenis. De ‘Black History Month Amsterdam’ eindigt op 1 juli, de dag die bekend staat als Keti Koti. Op die dag is het precies 156 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en op de Antillen werd afgeschaft.

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht in Nederland voor Black History. Dit komt door het debat over Zwarte Piet, maar ook door de hernieuwde belangstelling voor het Nederlandse slavernijverleden. Onder anderen Miguel Heilbron van The Black Archives en historicus Karwan Fatah-Black vinden dat hier in het geschiedeniscurriculum meer aandacht voor moet komen. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs (D66) is het met hen eens en vindt dat het geschiedenisonderwijs op de schop moet.

Daarnaast krijgt Amsterdam mogelijk een slavernijmuseum. GroenLinks-raadslid Simion Blom ijvert al enkele jaren voor de realisatie voor zo’n museum. De gemeente Amsterdam kijkt nu of een slavernijmuseum haalbaar is en waar dit dan zou moeten worden gevestigd. Het plan is om in 2020 met de realisatie van het museum te beginnen.

- Advertentie -