21.4 C
Amsterdam

Jurist: officiële christelijke feestdagen ‘in strijd met artikel 1 grondwet’

Lees meer

Publicist en jurist Ludo Grégoire pleit er in het Parool voor de christelijke feestdagen af te schaffen.

73 procent van de officiële feestdagen is christelijk. Dat komt omdat de feestdagen werden vastgelegd in 1965, toen de grote meerderheid van ons land nog christelijk was. Maar dankzij secularisatie en de komst van de islam en andere religies is Nederland ingrijpend veranderd.

­Grégoire: ‘Deze systemische discriminatie (voorkeurs­behandeling) is in strijd met het gelijkheids­beginsel van Artikel 1 van de Grondwet.’

Ook gaan christelijke feestdagen in tegen de scheiding tussen kerk en staat, vindt de jurist, en doet onze feestdagenregeling geen recht aan onze ‘vele andere Nederlandse identiteitselementen dan religie’.

‘Ik noem: de emancipatie van de vrouw, de vele vormen van non-heteroseksualiteit, de verhouding tot ons verleden, de veranderingen in de bevolkingssamenstelling.’

Grégoire stelt ‘neutrale feestdagen’ voor, zoals de ‘dag van de verjaardag van de aarde’ (1 januari), de ‘dag van gelijkheid’ (21 maart) en de ‘dag van Europa’ (15 september).

De jurist vindt dat christenen hun feestdagen best in privékring mogen vieren, maar hiervoor moeten ze dan verlofdagen opnemen.

- Advertentie -