16.4 C
Amsterdam

Kaag doelwit rechts om hijab-opstand in Iran: ‘Spuugt op Iraanse vrouwen’

Lees meer

PVV-leider Geert Wilders heeft in een tweet nogmaals zijn afkeer geuit tegen het feit dat Sigrid Kaag in 2018, als minister van Buitenlandse Zaken, met hoofddoek de toenmalige Iraanse president Hassan Rouhani bezocht. In zijn tweet hint hij naar de opstand tegen de hijab die momenteel aan de gang is in Iran.

In zijn tweet geeft Wilders aan dat Kaag (D66) op alle Iraanse vrouwen ‘spuugt’ door toen een hoofddoek te hebben dragen. In Iran zijn protesten aan de gang tegen de verplichte hijab en het regime in het algemeen, naar aanleiding van de verdachte dood van de jonge vrouw Mahsa Amini (22), die in hechtenis werd genomen omdat ze haar hoofddoek niet goed om zou hebben.

Sommige twitteraars reageren verongelijkt: Kaag deed er goed aan destijds de hijab te hebben gedragen, uit teken van respect, vinden zij. Een twitteraar reageert: waarom draagt Wilders dan wel zelf een keppel in Israël?

Sinds 2018, toen haar bezoek in Iran plaatsvond, fulmineert de PVV al tegen Kaag om deze reden. De minister benadrukte zelf altijd dat ze een rationele afweging had gemaakt. ‘Moet een vrouwelijke minister dan níet gaan?’, zei ze daags na het bezoek.

Thierry Baudet sluit zich aan bij de tweet van Wilders. De Forum voor Democratie-leider zegt er zelfs bij dat Kaag lid is van een samenzwering tegen Nederland. Vorige week stapten Kaag en het kabinet op nadat Baudet eenzelfde verhaal in de Tweede Kamer hield.

Het kabinet overweegt nu zelfs ‘stappen’ nadat FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen dit weekend een andere D66-prominent aanviel. Van Houwelingen plaatste een gephotoshopte tweet met zorgminister Ernst Kuipers (D66) die zogenaamd een nazivlag ophijst. Volgens Van Houwelingen staat Kuipers in werkelijkheid een soortgelijk gedachtegoed voor.

- Advertentie -