21.9 C
Amsterdam

Kabinet belooft extra hulp voor Soedan en Congo

Lees meer

Ondanks de val van het kabinet trekt Nederland extra humanitaire steun uit voor Soedan en Congo.

Op dezelfde dag dat de Koning het ontslag van kabinet-Schoof ontving, werd een reeks aan moties aangenomen van onder andere Mpanzu Bamenga (D66), die oproepen tot een actieve rol van Nederland in het beëindigen of bemiddelen in de oorlogen in Soedan en Congo. ‘Het kabinet is gevallen, maar de strijd voor mensenrechten gaat door’, schrijft het inmiddels demissionair Tweede Kamerlid op zijn LinkedInpagina. ‘Een mooi voorbeeld hoe het anders kan in de politiek.’

Soedan

In Soedan volstrekt zich momenteel de grootste humanitaire ramp ter wereld. Naar schatting hebben 30,4 miljoen mensen dringend humanitaire hulp nodig, dit komt neer op tweederde van de bevolking. Tegen de 25 miljoen mensen kampen met acute voedselnood. Humanitaire hulp staat echter onder hoogspanning. Hulporganisaties hebben beperkte of geen toegang tot een groot aantal gebieden en hulpverleners lopen veel risico’s als ze wel toegang krijgen.

De demissionaire regering heeft toegezegd zich in EU-verband in te zetten voor onverminderde en gelijke toegang voor humanitaire organisaties in deze regio’s. Bamenga stelt voor dat er een VN Fact Finding Mission komt om schendingen van het humanitair oorlogsrecht te documenteren. Hieronder vallen ook aanvallen op internationale en lokale hulpverleners.

Toch is dezelfde regering niet op alle vlakken even daadkrachtig. Een motie om internationaal onderzoek te doen naar oorlogsmisdaden in Soedan werd verworpen. De Rapid Support Forces (RSF) maakt zich volgens meerdere experts schuldig aan genocide en etnische zuivering van de etnische groep Masalit. Aan de andere kant wordt de Sudanese Armed Forces (SAF) verdacht van oorlogsmisdaden. Ook een voorstel om te onderzoeken hoe Nederlandse bedrijven en banken te maken krijgen met Soedanees goud, dat de oorlogskas van strijdende partijen spekt, werd niet aangenomen.

Congo

Ook in Congo woedt op dit moment een verwoestende oorlog. Sinds januari 2025 voert de gewapende groepering M23 nieuwe aanvallen uit op Oost-Congo, waar het inmiddels delen bezet. Dit heeft geleid tot meer dan 7.000 doden en meer dan 450.000 mensen zonder onderdak. De groepering wordt gesteund door Rwanda, een handelspartner van Nederland. Oppositieleden willen dat de regering zich krachtig uitspreekt tegen ‘de feitelijke annexatie van Congolees grondgebied door Rwanda’, bijvoorbeeld door middel van sancties of herziening van de samenwerking.

Moties van deze aard werden aangenomen, maar concrete voorstellen die direct konden worden uitgevoerd, werden afgewezen. Zo blijft Nederland betrokken bij het WK wielrennen in Rwanda dit najaar. Relaties met de Rwandese regering via overheidsorganisaties Invest International, FMO en RVO zullen ook niet worden onderzocht.

- Advertentie -