14.4 C
Amsterdam

Kabinet: geen speciaal asielprogramma voor Yezidi’s

Lees meer

Er komt geen speciaal asielprogramma voor Yezidi’s uit Irak die de genocide door IS hebben overleefd. Dat antwoordt het kabinet op Kamervragen van de SP.

Nederland doet wel mee aan het gerichte hervestigingsprogramma van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, maar het kabinet wil geen tijdelijke humanitaire toelatingsprogramma’s. Duitsland, Frankrijk en Canada hebben dat soort speciale programma’s wel.

‘Nederland hecht er aan om de keuze over het voordragen van individuele dossierhervestiging over te laten aan de UNHCR, aangezien de UNHCR vanuit haar positie het beste in staat is te bepalen voor welke personen hervestiging het meest noodzakelijk en passend is,’ schrijft het kabinet.

Journalist Brenda Stoter, die een bok schreef over de genocide op de Yezidi’s, is teleurgesteld, twittert ze. ‘In Nederland is geen plek voor een paar getraumatiseerde Jezidi-vrouwen en kinderen, zelfs niet voor pak ‘m beet 20 mensen. Zelfs niet als ze jarenlang door IS verkocht en verkracht zijn. Zelfs niet als ze al jaren in een tentje wegkwijnen.’

Eergisteren organiseerde de Commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de genocide op de Yezidi’s, waar Brenda Stoter sprak. Dat deed ze samen met samen met genocide-overlevenden. GroenLinks, BIJ1 en Denk schitterden door afwezigheid.

‘Snap dat partijen niet overal bij kunnen zijn, maar denk dat een gesprek over IS-vrouwen, Palestina of iets met Turkije wel op meer aanwezigheid van bijv. GroenLinks of DENK had kunnen rekenen’, twittert Stoter daarover.

- Advertentie -