5.9 C
Amsterdam

Kamala Harris: hoe staat zij tegenover Israël en Gaza?

Lees meer

Nu president Joe Biden zich heeft teruggetrokken als kandidaat voor de presidentsverkiezingen is vice-president Kamala Harris de persoon waarop de Democraten hun hoop vestigen. Maar hoe staat zij tegenover Palestina?

Inmiddels wordt Harris gesteund door Joe Biden zelf, oud-president Bill Clinton, voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. Daarnaast krijgt ze ook steun van veel Democratische Congresleden en gouverneurs.

Maar hoe staat Harris tegenover het gevoelige dossier Israël-Palestina? De Republikeinen staan er bekend om erg pro-Israël te zijn, maar ook de Joe Biden voerde sinds 7 oktober vorig jaar – het begin van de Israëlische agressie tegen Gaza – een sterk pro-Israëlisch beleid.

Analisten vermoeden dat Harris het beleid van Biden in grote lijnen voortzet, maar mogelijk wel met enkele belangrijke accentverschillen, schrijft Time. In vergelijking met Biden, die door linkse critici nu wordt beschouwd als de meest pro-Israëlische president in de Amerikaanse geschiedenis, heeft Harris niet dezelfde diepgevoelde affiniteit met Israël. Harris wilde ook niet dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu deze week het Amerikaanse Congres toespreekt, maar heeft wellicht wel een privé-onderhoud met hem. Voorts is Harris gevoeliger voor linkse en islamitische Democraten als Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib en anderen die zich grote zorgen maken over het lijden van de Palestijnse burgers onder de Israëlische terreurbombardementen en moordpartijen. Harris was de eerste persoon in de Amerikaanse regering die Israël opriep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, en ze deed dit ook in krachtigere bewoordingen dan Biden.

Toch geloven sceptici dat het alleen maar om woorden gaat. In daden zou het beleid van Harris niet veel anders zijn. En net als Biden steunde Harris herhaaldelijk de opvatting dat Israël het recht heeft zich te verdedigen. Wetenschapper H.A. Hellyer, verbonden aan de Carnegie Endowment for International Peace, verwacht dat Harris niet buiten de lijntjes zal kleuren en opeens de progressieve partijleden zal steunen, die anti-Israël zijn. Niettemin is Biden als Democraat een hardliner als het gaat om steun aan Israël. Harris hoeft niet zijn eenzijdige beleid te volgen om de Democratische Partij bijeen te houden.

Tariq Kenney-Shawa, werkzaam voor de Palestijnse denktank Al-Shabaka, gelooft niet dat Harris opeens een andere koers zal inslaan als het om Israël en Palestina gaat. Maar omdat ze in tegenstelling tot Biden geen ideologische verbondenheid voelt met Israël staat ze meer open voor verandering. Harris zou tot het inzicht kunnen komen dat deze onvoorwaardelijke steun aan Israël de belangen van de Verenigde Staten schaadt, meer dan dat Biden dat in de gaten heeft, denkt Kenney-Shawa.

- Advertentie -