14.9 C
Amsterdam

Kamerlid Lahlah steekt vrouwen met hoofddoek hart onder de riem

Lees meer

‘Ik draag deze hoofddoek net zoals vele vele vrouwen met mij, en dat is een persoonlijke, bewuste en vrije keuze’, zei GroenLinks-Kamerlid Esmah Lahlah gistermiddag tijdens het eerste grote Kamerdebat dat lange tijd ging over de uitlatingen van PVV-ministers over de hoofddoek.

Terwijl de nieuwe premier Dick Schoof Kamerlid Lahlah in de ogen keek en zei dat haar hoofddoek hem helemaal niks uitmaakt, deelde PVV-minister Fleur Agema juist een post waarin Femke Halsema jaren terug, als GroenLinks-leider, pleitte voor het ‘afslingeren’ van de hoofddoek.

De huidige burgemeester van Amsterdam, geroerd door de woorden van Lahlah, mengde zich intussen ook in het debat. ‘Het is niet mijn gewoonte om politieke filmpjes te herhalen’, reageerde ze via Instagram op Lahlahs woorden, ‘maar dit ontstijgt het Haagse debat. En ik hoop dat elke moslimvrouw en elk meisje dat geconfronteerd wordt met oordelen en discriminatie dit ziet en hoort en hier moed en kracht uit put’.’

Lahlah nam zelf het woord nadat D66-voorzitter Rob Jetten het voor haar opnam in de Kamer en dat ook wenste te zien van de nieuwe premier. ‘Het is mijn lijf, mijn keuze, mijn leven. En voor al die meiden die een hoofddoek dragen en die zich geraakt voelen door wat er hier gebeurt. Laat je niks wijs maken. Er zijn voldoende positieve vrouwen met een hoofddoek die die hoofddoek dragen met trots’, zei ze vol emotie.

- Advertentie -