18.9 C
Amsterdam

Kamermeerderheid wil asielzoekers opvangen in Rwanda

Lees meer

De Tweede Kamer heeft het kabinet opgedragen om contact op te nemen met Denemarken voor het opzetten van asielzoekerscentra buiten de Europese Unie. Denemarken wil met bijvoorbeeld Rwanda een deal sluiten over het tegen betaling opvangen van asielzoekers. Een dergelijke deal hebben de Britten al, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stak vorig jaar een stokje voor de eerste vlucht met asielzoekers naar Rwanda, meldt het NOS.

Op sociale media is veel kritiek op het plan. Onder meer vanuit journalistiek platform Zembla. ‘Het regime van Rwanda onder leiding van Paul Kagame is omstreden door mensenrechtenschendingen en er is geen persvrijheid. De president weet zich naar de buitenwereld goed te presenteren, maar rapporten over mensenrechtenschendingen door zijn regime stapelen zich op’, schrijven ze.

De kunstenaar Jakob de Jonge reageert met afgrijzen op Twitter: ‘Zijn onze volksvertegenwoordigers dom, hypocriet of gewoon immoreel? Rwanda voert al jaren een wrede moordcampagne in buurland Congo om daar grondstoffen te plunderen, via proxy-rebellenleger M23. Maar verder prima land om vluchtelingen naartoe te sturen?’

Een meerderheid van oppositiepartijen PVV, FvD, SGP, BBB, Groep Van Haga, Omtzigt en JA21 (die de motie indiende) en regeringspartijen VVD en CDA denkt daar anders over. Volgens hen biedt dit ‘veelbelovende kansen’ om de asielcrisis op te lossen.

Het Deense parlement nam de wet in 2021 aan om het aantal asielverzoeken door de afschrikwekkende werking te verlagen. ‘Als je asiel aanvraagt in Denemarken, weet je dat je naar een land buiten Europa wordt gestuurd’, zegt een woordvoerder van de sociaaldemocratische regeringspartij. ‘Dus we hopen dat mensen stoppen met het aanvragen van asiel in Denemarken.’

Denemarken was ooit het eerste land dat een handtekening zette onder het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties. Het migratie- en asielbeleid in Denemarken geldt vandaag de dag als een van de strengste in Europa.

VVD-staatssecretaris Van der Burg voor Asielzaken heeft eerder in een debat gezegd dat Nederland met de eventuele Deense samenwerking binnen de internationale afspraken en verdragen zal blijven.

- Advertentie -