18.9 C
Amsterdam

Kamervragen BIJ1 over aanval op KOZP-activisten: ‘Wat deed de politie?’

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over het geweld tegen demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Volendam. Demonstranten werden zaterdag bekogeld met eieren, oliebollen, visafval en vuurwerk.

BIJ1 is niet te spreken over het politieoptreden tijdens de demonstratie. De partij wil weten wat er is gebeurd om de KOZP-demonstranten te beschermen:

‘Wat heeft de politie gedaan om het geweld te voorkomen dan wel te stoppen? En wat was de motivatie voor de politie om in te grijpen zoals er is ingegrepen?’

In een video is te zien dat de politie toekijkt terwijl Volendammers oliebollen gooien naar de demonstranten. In een andere video komt de politie één keer tussenbeide nadat de demonstranten zijn geïntimideerd en fysiek zijn aangevallen. Daarna worden de demonstranten weggeleid naar de bus.

KOZP is ook kritisch op de politie: ‘De politie leek meer begrip te hebben voor de gewelddadige Volendammers dan voor de vreedzame demonstranten die hun grondwettelijke demonstratierecht aan het uitoefenen waren.’

BIJ1 vraagt ook hoeveel geweldplegers er zijn gearresteerd en of ze überhaupt worden gezocht.

De demonstratie werd niet alleen fysiek aangevallen. Ook viel de demonstranten racistische taal ten deel. Zangeres Patricia Foort maakte een korte samenvatting van de reacties die zij vond onder de livestream van KOZP:

‘N*ger* *apen* *jammer dat jullie geen slaven meer zijn’ ‘kk op naar je eigen land’ ‘zwarte Pieten’ ‘Volgende keer vermoorden we jullie’ *n*gerin’.

- Advertentie -