22.1 C
Amsterdam

Kamervragen BIJ1 over woonwagenbewoners op zwarte lijsten

Lees meer

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over het nieuws dat woonwagenbewoners in meerdere gemeenten op zwarte lijsten staan en daardoor eerder in verband worden gebracht met criminaliteit.

De Stentor meldde vorige week dat woonwagenbewoners door verschillende gemeenten eerder in verband worden gebracht met zware criminaliteit dan andere inwoners, als er tips binnenkomen over verdachte situaties. Ze staan op een controlelijst, die is opgesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

‘Als een tip gaat over iets op een woonwagenkamp of betrekking heeft op een woonwagenbewoner, gaan de alarmbellen eerder af dan als het een bewoner van een villawijk betreft’, aldus de krant.

Het ministerie vindt de zwarte lijst niet problematisch. Het is een eerste stap om een signaal te toetsen, aldus een woordvoerder van het ministerie.

BIJ1 neemt daar geen genoegen mee en wil weten welke gemeenten deze zwarte lijsten hanteren. De partij van Sylvana Simons vindt dat de lijst in strijd is met het non-discriminatiebeginsel in de Grondwet – en bijdraagt ‘aan de jarenlange stigmatisering en discriminatie van woonwagenbewoners’ zoals Sinti, Roma, Yenishe en Reizigers. Er moet snel een einde komen aan deze lijsten, aldus de partij.

- Advertentie -