14.4 C
Amsterdam

Kamervragen GroenLinks over ‘arm houden’ van Caribische staatsburgers

Lees meer

GroenLinks-parlementariër Kauthar Bouchallikht heeft Kamervragen gesteld over het sociaal minimum op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Twaalf jaar nadat deze Caribische eilanden bijzondere gemeenten van Nederland zijn geworden, bestaat er een ‘enorme sociale ongelijkheid’, aldus het Kamerlid.

Aanleiding is een artikel dat Follow the Money vorige week publiceerde: ‘Nederland houdt Caribische staatsburgers al twaalf jaar arm’. Dat artikel noemt dat de Nederlandse regering weinig doet om de mensen daar een sociaal minimum te garanderen. Eerder dit jaar publiceerden NRC en de Kanttekening over de stijgende armoede op de BES-eilanden.

Bouchallikht wil dat de regering de hoogte van het minimumloon, de uitkeringen en de toeslagen in het Europese deel van Nederland en op de BES-eilanden vergelijkt, evenals de gemiddelde maandelijkse kosten per huishouding voor basisvoorzieningen zoals huur, dagelijkse boodschappen en energiekosten. Bovendien wil ze weten hoeveel sociale huurwoningen er zijn op de BES-eilanden, en hoeveel mensen er daar in aanmerking komen voor zo’n woning.

Ondertussen presenteerde de Nationale Ombudsman een tussenrapportage over de obstakels voor studenten uit de BES-eilanden als ze hier komen studeren. Zo kunnen BES-studenten niet beschikken over een Burgerservicenummer en een zorgverzekering en ondervinden ze allerlei problemen met DUO, de organisatie die de studiefinanciering regelt.

- Advertentie -