20.9 C
Amsterdam

Kamervragen vanwege bedreigingen Joods restaurant Hacarmel

Lees meer

VVD en ChristenUnie stellen Kamervragen omdat het Joodse restaurant Hacarmel in Amsterdam opnieuw doelwit is van bedreigingen.

De afgelopen maanden kreeg een van de eigenaren telefoontjes, waarbij de anonieme beller hem bedreigde. ‘Kankerjoden, Hitler heeft jullie niet verband of doodgemaakt’, werd er onder andere gezegd, en ‘Ik brand jouw zaak af’.

In het verleden is Hacarmel meerdere malen belaagd door de Syriër Saleh A., die nu veroordeeld is voor vernieling en opzettelijke brandstichting. Vorig jaar werd er een verdacht pakketje aangetroffen voor het restaurant, dat een nepbom bleek te zijn.

‘Het moet nu echt een keer klaar zijn’, twittert VVD-Kamerlid Ulysse Ellian hierover. Ellian en mede-indiener ChristenUnie-collega Gertjan Segers vinden het bizar dat de Amsterdamse politie de aanvallen op het restaurant in het verleden niet ‘antisemitisch’ noemde. Ze willen weten of er volgens het kabinet nu wel sprake is van een antisemitisch motief.

‘Zo nee, hoeveel incidenten moeten er nog plaatsvinden voordat u kan concluderen dat er niet op de juiste manier opvolging wordt gegeven aan aanwijzingen, meldingen en aangiftes met een antisemitisch karakter?’

In de Amsterdamse gemeenteraad hebben VVD, JA21 en het CDA raadsvragen gesteld over de zaak, bericht de Amsterdamse omroep AT5.

- Advertentie -