11.2 C
Amsterdam

Kandidaat PVV Dordrecht was actief bij extreemrechtse bewegingen

Lees meer

Marcel Vink, nummer 5 op de PVV-kandidatenlijst in Dordrecht, is een bekende in het extreemrechtse circuit. Dit meldt het antifascistische onderzoekscollectief Kafka.

Sinds 2015 was Marcel Vink (1969) actief in het extreemrechtse actiewezen. Zo kwam hij en sprak hij op demonstraties van Pegida en Voorpost, anti-islamitische organisaties die door de AIVD als extreemrechts zijn aangemerkt. Ook kwam hij bij bijeenkomsten van Rechts in Verzet, dat in 2018 een onthoofde pop voor de deur van een Amsterdamse moskee achterliet.

In 2019 legde Vink namens Voorpost een bloemstuk bij de Pim Fortuynherdenking in Rotterdam. In 2021 bezocht hij de IJzerwake, een manifestatie van reactionare Vlamingen waar geregeld collaborateurs worden herdacht en wel eens een SS-vlag is gespot.

Vink was ook betrokken bij demonstraties van de Zwarte Pieten Actiegroep. Dit is de groep die in 2017 verkleed als Zwarte Piet aanbelde bij Sylvana Simons, die toen niet thuis was. Hoewel Vink zelf daar niet betrokken bij was, nam hij geen afstand van de groep. Een dag na de actie deed Vink, met zwarte schmink, mee aan een demonstratie van de actiegroep in Utrecht.

Vink was actief voor de lokale partij Ridderkerk Belang, Trots op Nederland, Voor Nederland en de door hem zelf opgerichte partij Moedig Nederland. In 2019 bezocht Vink een bijeenkomst van Forum voor Democratie, maar is uiteindelijk toch uitgekomen bij de PVV van Geert Wilders.

Volgens Kafka is het opvallend dat de PVV ‘zich voor de zoveelste keer weer heeft laten verleiden om een zeer actieve rechtsextremist als vertegenwoordiger naar voren te schuiven’. Zo lanceerde de PVV in 2017 Géza Hegedüs als lijstrekker in Rotterdam, om hem niet veel later weer van de lijst af te halen. Inmiddels was bekend geworden dat hij lovend was over Holocaustontkenner David Irving en te horen was in een podcast van de extreemrechtse organisatie Erkenbrand.

- Advertentie -