Het wordt steeds onwaarschijnlijker dat Israël meedoet aan het Eurovision Songfestival, aldus RTL Nieuws. Het lied ‘October Rain’ is afgewezen, vanwege de verwijzing naar de gebeurtenissen van 7 oktober. Maar de tweede inzending van Israël, ‘Dance Forever’, gaat hier ook over.
Politieke boodschappen zijn niet toegestaan op het Eurovision Songfestival. De European Broadcasting Union (EBU), die de inzendingen moet beoordelen, heeft daarom beide inzendingen afgewezen. Israël heeft nog anderhalve week de tijd om met een nieuwe inzending te komen, want op 11 maart is de deadline. Een andere mogelijkheid is dat de songtekst wordt aangepast.
Vanwege het Israëlische geweld in Gaza, dat nu aan ongeveer 30.000 Palestijnen het leven heeft gekost, gingen er stemmen op om Israël te boycotten voor het Eurovision Songfestival. Maar de EBU zegt dat Israël gewoon mag meedoen. Rusland wordt sinds 2022 geboycot, vanwege de invasie van Oekraïne.
Israël is geen Europees land, maar mag sinds 1973 meedoen aan het Eurovision Songfestival. In 1978, 1979, 1998 en 2018 werd Israël eerste. BNNVARA maakte van de winnende hit Toy van Netta (2018) een parodie, waarin de bezetting en het geweld tegen Palestijnen werd gehekeld. Israëlische media beschuldigden BNNVARA vervolgens van antisemitisme.
Ook de deelname van Israël aan de Biënnale van Venetië staat ter discussie. Een groep kunstenaars heeft opgeroepen om Israël te boycotten, vanwege de genocide op Palestijnen in Gaza.