12.5 C
Amsterdam

Kansenongelijkheid in mbo wordt niet minder

Lees meer

Het gaat niet beter met de kansengelijkheid in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Ondanks een miljardeninvestering van de overheid, is de achterstandspositie van mbo-studenten (vaak met een migratieachtergrond) niet verbeterd. Zo meldt Trouw op basis van gegevens van de Algemene Rekenkamer.

Er is ‘geen indicatie’ dat de extra investering van 1,6 miljard euro van het ministerie van onderwijs de kansenongelijkheid doen afnemen in het mbo. Het geld dat onder meer discriminatie en ongelijkheid moet verminderen, heeft weinig tot geen effect op de schoolprestaties van de studenten, aldus de Rekenkamer.

Zo starten studenten met een migratieachtergrond ‘structureel’ op een laag niveau. En dat is vaak nog lager ‘dan zij daadwerkelijk aankunnen’. Van alle studenten op het laagste niveau, de entreeopleiding, heeft maar liefst 61 procent een niet-westerse migratieachtergrond, meldt Trouw.

Ook is de Rekenkamer kritisch over de vage afspraken die de overheid heeft gemaakt met mbo-instellingen, waardoor het niet mogelijk is om vast te stellen of doelen worden behaald. ‘We concluderen dat de minister niet weet of het de goede kant opgaat met de gelijke kansen van mbo-studenten in het algemeen en kwetsbare groepen in het bijzonder’, schrijft de Rekenkamer. ‘Ook de besturen van mbo-instellingen weten dit niet.’

- Advertentie -